Warsztaty odkrywające tajemnice świata przypraw połączone z wyprawą do Ogrodu Botanicznego UJ. Pierwsze zadanie to rozpoznawanie wśród ziaren, liści, kawałków kory i gałązek znanych i nieznanych roślin przyprawowych oraz odgadywanie miejsca ich pochodzenia. Rozmieszczając na mapie świata kartoniki z nazwami i obrazkami przypraw uzasadnialiśmy swój wybór. Niekiedy prawdziwe pochodzenie przypraw okazywało się sporą niespodzianką. Następnie przygotowaliśmy herbatę na sposób indyjski – z dodatkiem imbiru i kardamonu. Podczas kosztowania orientalnego napoju poznawaliśmy dokładniej zgromadzone przyprawy dowiadując się o ich właściwościach i sposobach pozyskiwania. Kolejnym etapem warsztatów było przygotowanie własnych kompozycji przypraw i degustacja oryginalnych mieszanek jako dodatku do twarożku. Ostatni punkt programu to specjalna wycieczka do Ogrodu Botanicznego, gdzie poznane rośliny można było zobaczyć w stanie naturalnym, spacerując pośród pnączy wanilii, pieprzu czy krzewów kawy.

© laboratorium poszerzania horyzontów 2007 - 2008